Gellak is dé manier om je nagels een prachtige kleur en glans te geven. Bovendien blijft de lak lang zitten en bladdert het niet af. Maar hoe moet je gellak nou eigenlijk aanbrengen? Wij leggen het je uit en geven handige tips.
Table of Contents
Tip: klik hier om te lezen wat je nodig hebt voor het aanbrengen van gellak en klik hier om meteen te lezen hoe je gellak stap voor stap aanbrengt (of scroll verder door naar beneden).
Wat is gellak?
Gellak is een lak die je moet uitharden onder een UV- of LED-lamp. Na uitharding blijft de lak minimaal 14 dagen op je nagels zitten, zonder chippen of afbladderen. Met gellak kun je je nagel niet versterken, maar het is wel veel sterker dan gewone nagellak.
Let op: gellak is niet hetzelfde als gelnagels. Soms bestaat hier verwarring over. Met gellak kun je je nagels niet verlengen, terwijl je dit wel kunt met gelnagels. Verder blijven gelnagels langer zitten en krijg je er stevigere nagels door, maar het is wel moeilijker aan te brengen dan gellak. Lees meer over het verschil tussen gelnagels en gellak.
Wat heb je nodig om zelf gellak te zetten?
Om zelf gellak te zetten heb je een aantal dingen nodig. Een aantal daarvan zitten misschien al wel in je nagellak stash, maar er zijn ook dingen die je los zal moeten kopen.
Je kan eventueel ook overwegen om een gellak starterspakket aan te schaffen. Daar zit alles al in, zo hoef je dus niet alles los te kopen. Handig!
UV- of LED-lamp
Een UV- of LED-lamp zorgt ervoor dat gellak uithardt. Door de uv-straling ontstaat een chemische reactie, waardoor de moleculen in de lak (de zogenaamde foto-initiatoren) worden geactiveerd. Zo hardt de gellak uit en wordt het een harde substantie.
Let erop dat je een lamp van goede kwaliteit koopt. Als je een slechte lamp gebruikt, dan kan het dat de gellak niet goed droogt (of uithardt). Ook kan de lak hierdoor eerder loslaten of gaan rimpelen.
Lees ook: dit is het verschil tussen een UV- en LED-lamp.
Is de uv-straling van een UV- of LED-lamp schadelijk voor je gezondheid?
Misschien maak je je wel zorgen om de uv-straling van een nagellamp. Is de straling schadelijk? Gelukkig hoef je je daar weinig zorgen over te maken.
Volgens een studie uit 2013 is er geen verhoogd risico op het ontwikkelen van huidkanker door UV- of LED-lampen. Zelfs niet bij het gebruik van de slechtste lamp. Ook eenstudie uit 2020laat zien dat er geen verhoogd risico is op huidkanker door het gebruik van nagellampen.
Je kan een nagellamp dus veilig gebruiken. Om vroegtijdige veroudering van de huid op je handen tegen te gaan, is het aan te raden om een goede zonnebrandcrème te smeren of handschoentjes met afgeknipte vingers aan te doen. Je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen, toch?
Nagelriemolie
Het uitharden van gellak, maar vooral het verwijderen van gellak, kan je nagels en nagelriemen flink uitdrogen. Daarom is het verstandig om te investeren in een goede nagelriemolie. Zo hou je je nagels en omringende huid gehydrateerd.
Let op: meestal zit nagelriemolie niet in starterspakketjes. Vaak moet je deze dus los kopen. Onze favoriet? De Herome wonderpen. Ook nog eens super gemakkelijk voor onderweg!
Lees ook: Dit is waarom je elke dag nagelriemolie wilt gebruiken.
Bokkenpootje
Een bokkenpootje gebruik je voor het terugduwen van je nagelriemen. Door het terugduwen van je nagelriemen kan je de gellak beter bij de (onderste) randjes van je nagels aanbrengen, waardoor je nagels langer lijken en het langer duurt voordat de lak is uitgegroeid.
Je kunt het beste een bokkenpootje met rubberen kop gebruiken, zoals de Herome Cuticle Pusher. Deze is wat zachter, zodat je beschadigingen of scheurtjes in je nagelriemen voorkomt.
Nagelbuffer of bufferblok
Nagelbuffers of bufferblokken gebruik je om het oppervlak van je nagel te bufferen. Zo verwijder je de glans van je natuurlijke nagels, waardoor de gellak beter aan de nagelplaat hecht.
Nagelvijl
Minstens zo belangrijk als een buffer is een nagelvijl. Vooral als je je gellak weer wilt verwijderen is het belangrijk dat je een vijl gebruikt met een wat zachter grit. Zo voorkom je dat je je nagels niet beschadigt.
Lees ook: compleet overzicht nagelvijlen: de verschillende soorten, vormen en grit uitgelegd.
Nail prep
Voordat je gellak aanbrengt moet je je nagels goed schoonmaken. Je ontvet ze daarom met een beetje nail prep. Soms wordt ook ontsmettingsalcohol gebruikt. Toch is het beter om nail prep te gebruiken voor een optimale hechting. Zo blijft je gellak een stuk langer zitten.
Schaf daarnaast celstofdeppers aan. Niet noodzakelijk, wél erg handig. Zo prep je je nageloppervlak zonder vervelende, achterblijvende pluisjes op je nagels.
Lees ook: alles wat je moet weten over nail prep (+ DIY optie).
Base coat
Een goede base coat is bij gellak een stuk belangrijker dan bij gewone nagellak. De base coat zorgt er namelijk voor dat de gellak goed kan hechten. Met deze tussenlaag zorg je er dus voor dat je gellak extra goed blijft zitten. Bovendien vormt het een beschermend laagje over je natuurlijke nagels.
Gellak
De belangrijkste van allemaal? De gellak zelf natuurlijk! Kies je favoriete kleurtjes, wees creatief en experimenteer.
Top coat
Een top coat zorgt ervoor dat de gellak goed wordt afgesloten. Zo blijft de gellak goed zitten en het beschermt je nagels tegen chippen. Bovendien geeft het een mooie glans aan je nagels. Lees meer over de verschillende soorten gellak top coat.
Zelf gellak zetten: stap voor stap uitleg
Het is belangrijk om gellak op de juiste manier aan te brengen. Zo ben je verzekerd van een manicure – of pedicure – waar je lang van kan genieten. We leggen het je stap voor stap uit.
1. Vijl of knip je nagels
De eerste stap naar prachtig gelakte nagels met gel polish? Het vormgeven van je nagels. Vijl (of knip) je nagels daarom tot de lengte en vorm die jij wilt.
2. Breng nagelriemolie aan en duw je nagelriemen terug
Het is aan te raden om elke dag nagelriemolie te gebruiken. Zo hou je je nagels gezond en gehydrateerd. In combinatie met gellak is dit echter nóg belangrijker.
Breng een beetje nagelriemolie aan op je nagels en omringende huid. Duw daarna met een bokkenpootje je nagelriemen voorzichtig terug. Verwijder tevens de dode, achtergebleven huidcellen van de nagelplaat. Zo kan de gellak goed aan het nageloppervlak hechten.
Let op: duw je nagelriemen niet té ver terug. Ze zijn er immers om je nagels te beschermen.
Lees ook: nagelriemen terugduwen en verzorgen: de ultieme guide.
3. Buffer je nagels
Buffer met een nagelbuffer of bufferblok voorzichtig het nageloppervlak. Deze stap is belangrijk, want zo verwijder je de glans van je natuurlijke nagels. Ook ruw je het nageloppervlak zo lichtjes op, waardoor de gellak beter hecht.
Let op: ruw je nagels niet teveel op, want hierdoor kun je je nagels beschadigen.
4. Prep je nagels
Dit is zo’n beetje de belangrijkste stap in het aanbrengen van gellak. Een goede voorbereiding. Prep je nagels daarom met nail prep. Zo verwijder je restjes vuil en vet. Dat doe je het beste met een celstofdepper, zo voorkom je pluisjes op je nagels.
Als je deze stap niet goed uitvoert, is de kans groot dat de gellak sneller loslaat of gaat chippen. Zorg dus dat je alle laatste spoortjes vet, olie en stof helemaal van je nagels verwijdert.
5. Breng base coat aan
Nu is het tijd voor het eerste laagje lak. Gebruik een goede base coat, zo zorg je dat de gelnagellak goed kan hechten.
Breng een dun laagje over je gehele nageloppervlak aan. Zorg dat je je nagelriemen en huid niet aanraakt. Hard je nagels vervolgens uit onder je UV- of LED-lamp. Hou als richtlijn aan: 2 minuten onder een UV-lamp en 30 seconden onder een LED-lamp.
6. Breng gellak aan
Breng nu een laagje gellak aan. Probeer de gellak zo dicht mogelijk bij de nagelriemen aan te brengen zónder ze aan te raken. Toch per ongeluk je huid geraakt? Gebruik een celstofdepper of klein kwastje met nail prep om de lak weg te vegen.
Hard je nagels vervolgens weer uit: 2 minuten onder een UV-lamp en 30 seconden onder een LED-lamp.
Ziet het laagje lak er streperig uit? Geen zorgen, dat is normaal en zou vanzelf moeten egaliseren. Breng liever een dun laagje aan dan een dikke laag, zo kan de lak goed uitharden.
Het is aan te raden om minstens twee laagjes aan te brengen voor een goede dekking, maar je kan zoveel laagjes aanbrengen als je zelf wilt. De dekking verschilt per gellak en per merk, dus bekijk zelf na hoeveel laagjes je tevreden bent.
Na elk laagje gellak hard je je nagels opnieuw uit. Hou telkens aan: 2 minuten onder een UV-lamp, 30 seconden onder een LED-lamp.
Tip: rol je gellakflesje een paar keer over tafel. Zo wordt de formule van de lak goed gemengd. Let op: niet schudden. Zo ontstaan luchtbelletjes en kan je de lak niet meer goed aanbrengen.
7. Breng top coat aan
Breng na het aanbrengen van de gellak een laagje top coat aan. Zo ‘seal’ je de lak en creëer je een mooie glans. Bovendien beschermt het je nagels tegen chippen. Zorg ervoor dat je de top coat over de gehele nagel aanbrengt en alle randjes goed meepakt.
Laat je nagels daarna nog een laatste keer uitharden: 2 minuten onder een UV-lamp, 30 seconden onder een LED-lamp.
8. Verwijder de plaklaag
Gellak laat na het uitharden meestal een plaklaagje achter op je nagels. Deze verwijder je gemakkelijk met een wattenschijfje of celstofdeppers en een beetje nail prep. Je kan eventueel ook gel cleanser of ontsmettingsalcohol gebruiken om de plak te verwijderen. Klaar!
Lees ook: dit is waarom gellak plakkerig blijft na het uitharden.
Na het aanbrengen van gellak
Na het aanbrengen wil je natuurlijk dat je gellak zo lang mogelijk blijft zitten. Breng daarom een voedende nagelriemolie aan op je nagels. Zo blijven je nagels en huid gezond en gehydrateerd.
Let op: oliën van mindere kwaliteit blijven boven op je nagelplaat liggen en trekken niet goed in. Een goede nagelriemolie daarentegen zorgt dat je nagels hun elasticiteit behouden. Zorg daarom dat je een nagelriemolie van kwaliteit gebruikt.
Onze favoriet? De Herome wonderpen. Handig voor onderweg of op reis. Heb je hele droge nagelriemen? Kies dan liever voor een nagelriem crème, zoals de Burt’s Bees Lemon Butter Cuticle. Deze bevat antioxidanten, vitamine E én ruikt nog eens heerlijk ook.
Wist je dat je ook je eigen nagelriemolie kan maken? Als je ingrediënten van goede kwaliteit gebruikt is deze minstens zo goed. Bovendien is het goedkoper en nog eens leuk om te doen ook.
Tips
- Zorg bij het aanbrengen van elk laagje lak dat je de ‘vrije rand’ goed meepakt (het bovenste randje van je nagel). Op die manier voorkom je chippen.
- Warm het flesje gellak voor gebruik op door deze 30 seconden tussen je handen te houden. Zo zorg je ervoor dat de pigmenten goed met elkaar mengen.
- Voor de precieze uithardingstijden is het handig om op deverpakking van je gellak te kijken, want deze kunnen per merk verschillen.
- Gebruik een celstofdepper of klein kwastje met nail prep om foutjes of geknoei te verwijderen. Doe dit vóór het uitharden van je nagels, anders krijg je het er niet meer goed af.
- Laat de zwaartekracht in je voordeel werken: hou je nagel even ondersteboven voor het uitharden. Zo kan de gellak egaliseren.
- Sluit de flesjes direct na het lakken en houd ze uit de buurt van je lamp of de zon, want anders kunnen de gellak en het kwastje uitdrogen.
Kan je je nagels verlengen met gellak?
Met alleen gellak kan je je nagels niet verlengen, want het is niet sterk genoeg voor het maken van een nagelverlenging. Als je lange nagels wilt, kan je dus beter voor een alternatief kiezen. Lees meer nagelverlengingen en goede alternatieven voor gellak.
Hoe verwijder je gellak?
Gellak verwijderen doe je als volgt: wikkel in aceton doordrenkte wattenschijfjes om je nagels, laat 10-15 minuten zitten en schraap de gellak vervolgens voorzichtig van je nagels met een bokkenpootje. Je kan eventueel ook speciale remover clips gebruiken.
Ook kan je gellak verwijderen met nagellakremover of je kan een nagelfrees gebruiken. Lees meer over de verschillende manieren om gellak te verwijderen.
Liever een video bekijken?
Wil je liever een filmpje bekijken om te zien hoe je gellak aanbrengt? Bekijk dan onderstaande video. Hierin is duidelijk (en in real time) te zien hoe gellak wordt aangebracht.
Veelgestelde vragen
Is gellak zetten moeilijk?
Gellak aanbrengen is niet moeilijk, maar je hebt er wel wat kennis en ervaring voor nodig. Voor beginners is vooral het egaal en gelijkmatig aanbrengen van de lak lastig, maar met voldoende oefening en geduld krijg je daar vanzelf handigheid in.
Kan je nagels met gellak vijlen?
Je kan nagels met gellak vijlen of knippen, maar hierdoor verbreek je wel de ‘seal’ bij de vrije rand van je nagels, waardoor de lak eerder kan loslaten. Als je nagels met gellak wilt inkorten, dan kan je het beste een vijl met 180 gritof hoger gebruiken. Lees meer over het vijlen of knippen van gellak nagels.
Wat kost gellak zetten?
In Nederland vragen nagelstylisten gemiddeld 25-35 euro voor een gellak manicure. Zet je zelf gellak, dan betaal je eenmalig de prijs van de benodigde spullen, waar je vervolgens lang mee kan doen. Als je een starterspakket aanschaft, ben je eenmalig gemiddeld 30-70 euro kwijt.